SUP ?!

SUP staat voor ‘Stand Up Paddling’, een sport die is ontstaan in Hawaï

SUP staat voor ‘Stand Up Paddling’. Het is een sport ontstaan in Waikiki, een levendig buurt met surfstrand aan de westkust van Hawaï. In de vroege 60’er jaren gingen enkele lokale surfers bij weinig golven op de plank staan en zicht voortbewegen door gebruik te maken van lange peddels afkomstig van kajakken. De lokale bevolking, ook wel de beachboys genoemd, pikte dit op: SUP was geboren! Onder de locals staat het ook wel bekend als ‘Beach Boy Surfing’.

In de late 60’er jaren werden de surfplanken korter en gemaakt van glasvezel. Hierdoor werd het lastiger om in balans te blijven bij weinig golfslag: het suppen stierf uit. Slechts een handjevol lokale beachboys bleven de sport beoefenen op de oudere, langere surfplanken. Pas 30 jaar laten, in de late 90’er jaren, waren er een aantal surfpioniers die het suppen weer opgepakt hebben. Zij deden het eerst enkel als warming-up vóór het surfen maar later ook puur voor de fun. Vanaf 2000 werd de sport razendpopulair in Hawaï. Niet veel later, wereldwijd.

Ook in Nederland wint de sport aan terrein. Je leert de mooiste plekjes kennen vanaf het water en traint ook nog bijna je lichaam: je core, je rug én je benen. Het is een combinatie van krachttraining en balans.

SUPrise: je verbrandt er gemiddeld zo’n 400-500 calorieën per uur.

RESERVEER JE SUP

Durf jij met ons het avontuur aan te gaan? Tof! Neem snel contact met ons op om jouw datum en tijdstip te prikken zodat je onbezorgd het water op kunt!